Leuk dat jullie het avontuur aangaan in deze locatie-gebaseerde leiderschapsreis. Bij de verschillende locatiemarkeringen op de kaart krijgen jullie foto's te zien. Elke foto is een hint waar jullie kunnen een QR code kunnen vinden. Scan de QR codes om naar de webpagina met de bijbehorende opdracht te gaan. Na elke opdracht krijgen jullie een link naar een kaart met een volgend stukje route. Vind alle QR codes, voer alle opdrachten uit om deze speurtocht te voltooien. Succes en veel plezier!

Opdracht: Bosbaden

Duur: 45 minuten | groepsopdracht (minimaal 2 deelnemers)
Inleiding
De Japanners noemen het shinrin-yoku – oftewel bosbaden: je onderdompelen in de natuur. Tijdens een bosbad vertraag je bewust en neem je de omgeving op alle mogelijke manieren waar. Ruik de bladeren en de bosgrond, luister naar de vogelgeluiden, voel de boomschors, pak een handje bosgrond en ga ook gewoon eens ergens liggen, dan voel je het gras in je nek, of een kriebelend miertje op je been. Het bosbaden is een ritueel waarbij je uitgenodigd wordt om met aandacht je zintuigen in te zetten in de natuurlijke omgeving. Het gaat daarbij niet om het vergaren van kennis over de natuurlijke omgeving maar om het ervaren van die natuurlijke omgeving. Het gaat er dus niet om dat je de Latijnse naam van het Roodborstje weet maar wel om de betekenis die jij geeft aan een spontane ontmoeting met een Roodborstje.

Opdrachtbeschrijving

Deze opdracht bestaat uit een aantal rituele handelingen waarin jullie gezamenlijk gaan bosbadderen ofwel samen vertragen in de natuurlijke omgeving van het bos. De uitnodiging is om in stilte, zonder te praten een ritueel van een cadeau geven en ontvangen uit te voeren. De bedoeling is om meer bewust te worden van de wisselwerking tussen geven en nemen.
Neem bewust wat tijd om in verstilling te komen
In stilte maken jullie contact met elkaar en vormen jullie tweetallen (mits oneven, vorm je een drietal)
Iedereen maakt (individueel) met natuurlijke materialen uit de omgeving van de locatie (bladeren, takjes, mos, etc) een cadeautje voor de ander in het tweetal.
Wanneer de cadeautjes zijn vervaardigd, nemen de tweetallen om beurten plaats in de hut.
De rituelen
In stilte en vertraging wisselen jullie de cadeau’s uit aan elkaar. Het gaat hierbij om contact maken met elkaar, de omgeving, bewust worden van de handelingen, de uitwisseling, emotie en beleving ervan. Neem bewust tijd in de vertraging van de rituele handelingen die horen bij een cadeau: het geven van, in ontvangst nemen, uitpakken, de verrassing, het bedanken.
Neem na deze oefening nog wat tijd om met elkaar te reflecteren op de ervaringen.
<<< EINDE OPDRACHT >>>>
Nadat jullie de opdracht hebben uitgevoerd kunnen jullie je weg vervolgen met het volgende deel van de route:
KLIK HIER VOOR HET VOLGENDE DEEL VAN DE ROUTE